We gebruiken cookies op deze website.

Waar moet je op letten bij een nieuwe vloer in huis?

(leestijd: 5 minuten)

De ideale vloer kiezen, dat is nog niet zo makkelijk. Met alle verschillende mogelijkheden en ontwikkelingen is het niet geheel verrassend dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Daarnaast is er online onwijs veel informatie beschikbaar. Voor de doe-het-zelver is dit reden genoeg om het zelf te doen, maar toch is er veel om rekening mee te houden. Wij zien geregeld dat kennis en ervaring ontbreekt en er dan alsnog hulp wordt ingeschakeld van een ervaren vakman.

In deze blog nemen we je mee in het proces van het kiezen tot het (laten) leggen van de nieuwe vloer, en waar je vooral wél op moet letten.

Look versus functie

In een ideale wereld ga je voor een vloer met de juiste looks én functie. Maar ook bij de look van de vloer is het belangrijk rekening te houden met de rest van het interieur.

Natuurlijk is de look van een vloer doorslaggevend bij het maken van een keuze. Het moet immers passen bij de rest van het interieur. De stijl in huis komt samen met de juiste vloer – een warme of frisse kleur, wel of geen structuur kan het verschil maken. Ook het maken van een moodboard helpt bij het maken van een keuze: het geeft een beeld van de kleuren en stijl in huis en laat zien wat de vloer hier aan bijdraagt. Een linoleumvloer heeft immers een heel andere look dan een visgraatvloer.

Wij hebben vrijwel van al onze producten kleur- en materiaalstalen in de filialen, dit maakt het makkelijk voor de adviseurs om samen met jou een moodboard te creëren. Natuurlijk kun je hier thuis ook zelf mee aan de slag, of als je een volledig advies wilt kun je een interieursessie boeken met één van onze stylisten.

Waar moet je op letten bij een nieuwe vloer?

Er zijn een aantal belangrijke kenmerken waarmee je een voorselectie kunt maken. Daarmee maak je gemakkelijker een keuze tussen de vloeren die het beste passen bij jou en je woning. We hebben ze hieronder voor je op een rijtje gezet.

Geluiddempende waarde

Voor de één een must en voor de ander bijzaak, maar de geluiddempende waarde is een belangrijke factor. De juiste akoestiek draagt (soms onbewust) enorm bij aan het woonplezier. Stel je maar eens voor dat elke beweging in huis gepaard gaat met een hard geluid - van het legen van de vaatwasser tot het afspelen van muziek - op den duur gaat dit irriteren. De akoestiek in een woning is niet overal hetzelfde en heeft te maken met verschillende factoren. Wat vrijwel voor elke woning geldt is dat (rijke) stoffen een positieve werking hebben op de akoestiek, denk hierbij aan een vloerkleed, gordijnen en behang.
Woon je in een appartementencomplex? Houd dan bij het kiezen van een nieuwe vloer rekening met je onderburen en of er regels zijn betreft het aantal toegestane dB.

 

Slijt- en krasvast

Het is aan te raden om van tevoren na te denken over de functie van de ruimte waar de vloer komt te liggen. Lopen er vaak en veel mensen overheen? Staan er zware meubels die geregeld worden verplaatst? Of is er dagelijks een rolstoel in huis? Dit alles heeft invloed op de slijtage van de bovenste laag van een vloer. In een gemiddeld huishouden is een dikte van 0,4 mm dik genoeg. Voor zakelijke projecten wordt een dikkere laag geadviseerd omdat hier over het algemeen meer traffic is.
 

Waterbestendigheid

De waterbestendigheid van een vloer is een andere cruciale factor bij het maken van een keuze. Bij parket, oftewel een houten vloer, kan het hout gaan werken in vochtige ruimtes, dit is natuurlijk zonde en doet afbreuk aan het woonplezier. Tegenwoordig zijn er steeds meer ontwikkelingen en is er waterbestendig laminaat met prachtige houtnerven erin verwerkt die zelfs in een badkamer kunnen worden gelegd. Wederom adviseren wij dit te bespreken met een adviseur in een van onze filialen zodat je zeker weet dat de vloer bestand is tegen factoren zoals vocht in jouw woning.
 

Legwijze

Ook de legwijze is belangrijk. Qua look maar ook als we kijken naar functionaliteit en budget. Ligt er bijvoorbeeld al een vloer in de ruimte? Kan hier een vloer overheen worden gelegd of moet deze eerst worden verwijderd en opnieuw geëgaliseerd? Is er vloerverwarming in de woning? Moet hier een plint aan worden toegevoegd of is dit niet nodig? Per legwijze is er ook een andere tijdsduur die hieraan verbonden is, de ene vloer is immers sneller gelegd dan de andere. Dit heeft weer invloed op de kosten van het leggen van een vloer en is belangrijk mee te nemen in het keuzeproces. Onze adviseurs weten precies hoe dit wordt ingevuld en na het maken van een keuze in ons filiaal komen we langs om de ruimte te beoordelen en de exacte maten door te geven aan onze leverancier. Dit is een extra controle en voorkomt dat er onnodig verkeerde keuzes worden gemaakt!
 

Wel of geen vloerverwarming?

Ten slotte is er - niet geheel onbelangrijk - de kwestie van vloerverwarming. Dankzij onze samenwerking met ECOtherm ben je bij ons aan het juiste adres voor vloerverwarming én een nieuwe vloer. Wij houden hierbij rekening met de planning en eventuele bijzonderheden voor zowel het aanleggen van de vloerverwarming als de vloer. Ook bij het kiezen van een nieuwe vloer is het belangrijk te melden of hier wel of geen vloerverwarming bij komt. Zo is bijvoorbeeld pvc, laminaat of parket de beste vloer in combinatie met een vloerverwarming. 

In onze blog over de samenwerking met ECOtherm vertellen we hier meer over

Wij denken met je mee

Heb je nog steeds twijfels, of kom je er niet uit? Kom dan even langs bij een van onze filialen, onze adviseurs kijken en denken graag met je mee.

Onze filialen